Genç hastada küratif olmayan eksizyonel endometriozis cerrahisinin risklerini gösteren olgu sunumu
Endometriozis, endometrial bezlerin ve stromanın uterusun dışında büyüdüğü ve hayatta kaldığı kronik bir hastalıktır. Bazı durumlarda, endometriozis semptomatik hale gelebilir ve zayıflatıcı, kronik pelvik ağrıya neden olabilir. Pelvik organların dışında, endometriozisin bulunduğu diğer yüzeylerin içerisinde periton da bulunur. Peritoneal endometriozis ergen kızları etkileyen sıklıkla yüzeyel peritoneal hastalık yani Evre 1 ve daha az yaygın olarak derin infiltratif endometriozis Evre 3 veya 4 olarak ortaya çıkar.
Ağrı için öncesinde 2 laparoskopi (kapalı operasyon) ve bunlardan sonra ortaya çıkan overyan kist çıkarılması işlemi öyküsü olan ve ağrısı devam eden 15 yaşında bir ergen kadın, üçüncü bir laparoskopi yapıldıktan sonra daha önceki operasyonlarda belirtilmemiş olan; pelvisin birçok bölümünde yüzeyel peritoneal endometriozis bulunmuştur. Lezyonlar cerrahi olarak koterize edildi ve adezyonlar parçalandı. Ne yazık ki birkaç ay sonra tekrar pelvik ağrı ile başvurdu; anterior cul de sac ve pelvik duvarlarda peritonyum içeren, daha çok peritoneal hastalık gibi görünen lezyonların radikal eksizyonu için dördüncü kez opere edildi. Radikal eksizyonel cerrahi sonrası hastaya hormonal tedavi verilmedi. Ameliyattan sonra ağrıları kötüleşti. Hasta başka bir uzmana başvurdu ve o zaman semptomlarını önemli ölçüde azaltmayan 6 aylık bir hormon tedavisi verildi. Radikal eksizyon cerrahisinden 8 ay sonra geniş pelvik ve over adezyonlarını gösteren beşinci bir laparoskopi yapıldı. Yapışıklıklar bir kez daha eritildi ve endometriozis lezyonları eksize edildi. Ameliyat sonrası semptomları düzeldi ve kombine hormon baskılanması altında kaldı. İki yıllık takipte semptomları iyileşme durumunda kaldı.
Bu olgu sunumu, yüzeyel peritoneal endometriozis hastası genç kızlarda radikal eksizyonel cerrahi risklerini yansıtmaktadır. Radikal eksizyonel ameliyat sonrası hastanın semptomları kötüleşmeye devam etti. Bu radikal eksizyonel cerrahinin küratif olmadığının bir göstergesiydi. Bunula birlikte son eksizyonel ameliyatı hastanın ağrısını ve endometriozis yükünü iyileştirdi. Bu nedenle, radikal eksizyonel tedavinin faydasını ve semptomları azaltmak ve semptom tekrar olasılığını azaltmak için ameliyat sonrası hormonal tedaviye duyulan ihtiyacı anlamak için daha fazla randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Kaynak Site: endonews.com
Çeviren: Dr. Tuğba Buket ÇALIŞKAN
Osmanağa Mah. Osmancık Sok. Betül Han No:9 D:4 Kadıköy, İstanbul
Telefon: +90 532 515 69 99
Email: info@endometriozisdernegi.org