Seoul, Kore’de yapılan bu çalışmada ameliyatla tedavi edilmiş endometriozis hastalarında, cerrahi sonrası uzun dönem diogenest -dördüncü kuşak progestin- kullanımının hastalığının tekrarlaması üzerine etkinliği çalışılmıştır.
Endometriomaların (çikolata kisti) tekrarlaması bu hastalığa sahip kadınların sıkça karşılaştığı bir sorundur. Nükslerin tedavisi parasal, duygusal ve fiziksel olarak zorlayıcıdır. Bu nedenle nüksü önleyici bir yönteme ihtiyaç vardır.
Çalışmanın kısıtlılıkları:
Dioegenest idaresi olmaksızın izlenen hiçbir kontrol grubu yoktur ve tedaviyi durduranların sayıları karşılaştırma yapmak için azdır.
Tekarlayan endometriomaları tespit etmek için izleme süresi kısadır.
Diogenest dışındaki hormon preparatlarının etkisi karşılaştırılabilir değildir.
Özet
Geçenlerde Ca-handra ve arkadaşları tarafından Obstetrics and Gynecolgy Science’da “Overyan endometriozis için cerrahi sonrası uzun dönem diogenest kullanımı hakkında klinik deneyim” isimli çalışma yayınlandı. Yayın dördüncü nesil progestin olan diogenestin, over endometriomaları için laparoskopik (kapalı operasyon) veya robotik cerrahi geçiren kadınlarda uzun süreli kullanımıyla ilgili faydaları ve etkileri araştırdı.
Çalışma 203 katılımcıyla gerçekleştirildi. Katılımcılara ameliyattan sonra Diogenest (2mg/gün) reçete edildi. Hastalar düzenli takip ziyaretleriyle izlendi, böylece sağlık hizmeti sunucusu potansiyel yan etkileri ve olumsuz olayları değerlendirip bunlarla ilgili her türlü önlemi alabilecekti. Araştırmacılar 6 aydan önce diogenest kullanmayı bırakan kadınları, 6 aydan uzun süre diogenest alan kadınlarla kıyaslamıştır. Tekrarlama transvajinal ve transrektal ultrason görüntüleme ile izlenmiştir.
182 katılımcıya ortalama 12 ay boyunca diogenest verildi. Diogenestin uzun süreli kullanımı, yüksek CA 19-9 seviyeleri ile ilişkili bulundu. 21 katılımcı, ortalama 2,4 ay sonra diogenest almayı bıraktı. Bilateral (iki taraflı) endometrioma için ameliyat geçiren kadınlarda diogenest bırakma oranlarının daha düşük olduğu kaydedildi. Diogenestin kesilmesine genellikle anormal uterin kanama eşlik etti. Vajinal kanama katılımcıların %15.8’inde meydana geldi, vajinal kanama açısından cerrahi sonrası gonadotropin salıverici hormon verilip verilmediği önemli değildi. Diğer gözlenen yan etkiler; depresyon, kilo artışı, akne (sivilce), ödem, gastrointestinal sorunlar, kabızlık, sıcak basması ve baş ağrısıdır. 3 vakada endometriozis nüksü olmakla birlikte bu nükslerin bir kısmında yeniden diogenest verildiğinde boyutlarında azalma meydana gelmiştir.
Sonuç olarak, diogenest tekrarlayan endometriozis için önleyici bir tedbir olarak uzun süreli kullanım için güvenli gibi görünmektedir.
Kaynak Site: http://www.endonews.com
Çeviren: Stj. Dr. Tuğba Buket ÇALIŞKAN
Osmanağa Mah. Osmancık Sok. Betül Han No:9 D:4 Kadıköy, İstanbul
Telefon: +90 532 515 69 99
Email: info@endometriozisdernegi.org