İşte size bir kadın olarak tıbbi tedavi arayışıyla ilgili can sıkıcı gerçekler: koşullara sıklıkla tanı koyulmamakta ve hastaların endişeleri çoğu zaman giderilmemekte. Endometriozis ile ilgili durum da böyledir fakat deneyimleyenlerin hepsi kadın değildir. Guardian; rahmi olan her 10 kişiden 1’inin üreme çağına ulaştığında bu bozukluğu geliştirdiğini, buna rağmen hastaların genellikle ihtiyaç duydukları tedaviyi alamadığını bildirdi. Aşağıda listelenen endometriozis belirtilerinden herhangi birini fark ettiniz mi? Bir jinekolog ile görüşmekten ve endişelerinizi ifade etmekten çekinmeyin.
Mayo klinik tarafından listelenen iki semptom olan ağrı ve yoğun akıntı anlaşılmayacak kadar zorlayıcıdır, sonuçta kötü bir adet dönemi mi yoksa endometriozis mi nasıl anlayabilirsiniz? NHS (ulusal sağlık hizmeti) ağrı “normal aktivitelerinizi kısıtlıyor” ise bir doktora görünmenizi önerirken; Endometriozis İngiltere’den Emma Cox Cosmopolitan’a, ay boyunca ağrının da kırmızı bir bayrak olduğunu söyledi. Cox “Endometriozis skar dokusuna yol açabilir ya da organları, sinirleri etkileyebilir bunun sonucunda çok sıradan bir ağrıya yol açabilir.” diyor. Bununla birlikte ağrınızın çok hafif olmasının herhangi bir teşhisi engellediğini sanmayın. Mayo klinik şöyle açıklıyor: “ Hafif endometriozisi olan bazı kadınlarda çok şiddetli ağrı görülürken, ileri endometriozisli olanlarda çok az veya hiç ağrı olmayabilir.”
Mayo kliniğine göre bunlar: “yorgunluk, ishal, kabızlık, şişkinlik ve bulantı” bunun dışında tuvaletinizi yaparken ağrı ve rahatsızlık hissi de duyuyor olabilirsiniz. Yine, bunlar genellikle mensturasyonla ilişkili durumlardır ancak özellikle diğer endometriozis semptomlarını yaşıyorsanız jinekoloğunuzun da normal olduğundan emin olduğunu görmeye değer.
NHS, genellikle adet dönemlerinde kötüleşen “ alt karın bölgesi veya sırtınızda ağrı”hissediyorsanız bunun endometriozis belirtisi olabileceğini söylüyor. Fakat Emma Cox Cosmopolitan’da şöyle açıklıyor: “Bu bozukluk sadece pelvik alanla sınırlı değil ve karaciğer, akciğer hatta beyinde bile bulunabiliyor. Bu da demektir ki ağrı farklı bölgelerde meydana gelebilir ve her hasta için farklı olacaktır.”
Medical News Today’e göre ağrılı cinsel ilişki veya disparoni endometriozisin yaygın bir belirtisidir. Sitede “Cinsel ilişkiyle ilgili penetrasyon ve diğer hareketler, özellikle vajina ya da rahim arkasında büyümüşse endometrial dokuyu çekebilir ve gerebilir.”diye açıklanıyor. Eğer endişeye kapıldıysanız doktorunuza görünün ve umutsuzluğa kapılmayın çünkü endometriozis ağrılı cinselliği gerektirmez. Healthline, pozisyonu değiştirmek, yağ kullanmak ve ayın belli zamanlarında sevişmek de dahil olmak üzere cinselliği daha rahat hale getirmek için çeşitli ayarlamalar önermektedir.
“Gebe kalmakta zorlanmak” da endometriozisin NHS listesinde yer alan bir belirtisidir hatta Mayo kliniğe göre çoğu kadın durumunu bu şekilde keşfeder. Endometriozis teşhisi aldıktan sonra çocuk sahibi olmak imkansız değildir; NHS, “endometriozis dokusunu çıkarmak için cerrahi, hamile kalma şansınızı artırmanıza yardımcı olabilir.” diyor. Hamile kalmakla ilgili sıkıntı yaşıyorsanız bunu jinekoloğunuzla paylaşın.
Endometriozisiniz olduğundan mı şüpheleniyorsunuz? Doktorunuzdan randevu almaktan çekinmeyin. Ağrılı ve üzücü bir durum olsa da, NHS, ağrı kesiciler ve doğum kontrol haplarından ameliyata kadar semptomları hafifletmek için birçok potansiyel tedavi listelemektedir.
Bu sessizce katlanacağınız bir şey değil, bunun yerine daha iyi olmaya ve jinekoloğunuzla konuşmaya yönelik ilk adımı atın.
Kaynak Site: bustle.com
Çeviren: Dr. Tuğba Buket ÇALIŞKAN
Osmanağa Mah. Osmancık Sok. Betül Han No:9 D:4 Kadıköy, İstanbul
Telefon: +90 532 515 69 99
Email: info@endometriozisdernegi.org