Statinler çeşitli obstetrik ve jinekolojik durumlarda yararlı olabilir.
Anahtar noktalar
Vurgu:
Statinlerin, anti-proliferatif, anti-invazif, anti-enflamatuar ve anti-anjiojenik etkileri vardır.
Amaç:·
Yazarlar, çeşitli obstetrik ve jinekolojik durumlarda statinlerin etkisini anlamak için, kadın -reprodüktif (üreme) sisteminde statinlerin faydalı etkileri ile ilgili araştırmayı inceledi.
Ne yapıldı?·
PubMed ve EMBASE kullanarak obstetri ve jinekolojide statinler ile ilgili makaleler için literatür tarandı.
Anahtar noktalar
Statinler mevalonat yolağını ve onun yıkım ürünlerini inhibe eder.Bu yıkım ürünleri, membranlar arası alışveriş, motilite (hareketlilik), proliferasyon (çoğalma), diferansiasyon (farklılaşma) ve hücre iskeleti organizasyonu gibi sinyal yolaklarında önemli rol oynamaktadır.Bu kritik sinyal yolaklarının (inhibisyonu) engellenmesi, çeşitli etkilere neden olur.
Anti-proliferatif etkiler
Anti-invazif etkiler
Anti-enflamatuar etkiler
Anti-anjiojenik etkiler
Statin tedavisinin, endometriozis, polikistik over sendromu, adezyon önleme, over (yumurtalık) kanseri, preeklampsi ve antifosfolipid sendromunda faydalı etkileri gösterilmiştir.
Sınırlamalar
Etkinlik, güvenlik ve uygun dozaj konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.Bu koşullarda statinin altında yatan mekanizmaları anlamak için başka temel ve dönüşümsel çalışmalar gereklidir.
Özet
Statinler, lipid üretimini azaltan, kolesterol biyosentezinin hız kısıtlayıcı enzimini inhibe ederek etki gösteren bir ilaç sınıfıdır. Bu sebeple, statin, hiperkolesterolemi ve koroner arter hastalığının tedavisinde kullanılmıştır. Zeybek ve arkadaşları tarafından yürütülen “Reproductive Sciences” dergisinde yayınlanan bu çalışmada Teksas Üniversitesi, ABD Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD daki araştırmacıların obstetri ve jinekoloji alanlarında statinler ile ilgili makaleler için literatür araştırmasını özetlemektedir. Toplanan kanıtlar, statinlerin çeşitli obstetrik ve jinekolojik durumlarda yararlı olabileceğini düşündürmektedir.Mevcut bilgileri anlamak için yazarlar, kadın reprodüktif (üreme) sisteminde statinin yararlı etkileri ile ilgili mevcut araştırmayı incelediler.Statinler, mevalonat yolağını ve onun yıkım ürünleri olan geranil pirofosfat, farnezil pirofosfat ve geranilgeranil pirofosfatı inhibe eder. Bu ürünler, membran alışverişi, motilitesi (hareketliliği), proliferasyon (çoğalmayı), diferansiasyon (farklılaşmayı) ve hücre iskelet düzenini düzenleyerek sinyal yolaklarında önemli rol oynayan birkaç proteinin uygun intraselüler (hücre içi) lokalizasyonu için gereklidir. Statin tedavisi ile bu kritik sinyal yolaklarının inhibisyonu, anti-proliferatif, anti-invazif, anti-enflamatuar ve anti-anjiojenik etkileri içeren çeşitli etkilere neden olur. Bu nedenle giderek artan kanıtlar statinlerin endometriozis, polikistik over sendromu, adhezyonun önlenmesi, over (yumurtalık) kanseri, preeklampsi ve antifosfolipid sendromu üzerinde yararlı etkilerinin olduğunu göstermiştir. Statinin farklı jinekolojik ve obstetrik durumlardaki ümit verici birçok etkisi olmasına karşın, etkinlik, güvenlik ve uygun dozaj açısından daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Ayrıca, bu koşullarda statinin altta yatan mekanizmalarını anlamak için başka temel ve dönüşümsel araştırmalara gerek vardır.
Kaynak Site: endonews.com
Çeviren: Dr. Işık SÖZEN
Osmanağa Mah. Osmancık Sok. Betül Han No:9 D:4 Kadıköy, İstanbul
Telefon: +90 532 515 69 99
Email: info@endometriozisdernegi.org