Anahtar Noktalar
Vurgu
Endometriozisli kadınlarda, hastalıktan etkilenmemiş olanlara göre doğum sırasında vakum (yardımcı bir alet) kullanımı, sezeryan doğum ve plesanta previa (plasentanın normalden farklı olarak rahmin alt kısmında yerleşmesi) görülme sıklığı daha yüksektir.
Daha yüksek plasenta previa riski büyük çoğunlukla derin endometriozisli kadınlarda görülür.
Neonatal sonuçlar endometriozisin varlığından etkilenmez.
Önemi
Endometriozisli gebe kadınların artan oranlarına karşın, hastalığın obstetrik ve neonatal sonuçlar üzerindeki olası etkilerine dair bilgiler oldukça kısıtlıdır.
Mevcut çalışmaların çoğu gebelik ve maternal sonuçlara odaklanmaktadır ve bu nedenle yenidoğanlara dair bilgimiz eksiktir.
Ne yapıldı?
Hastalığın spesifik konumunu temel alarak, endometriozisli kadınlarda gebelik ve doğum eylemi, obstetrik komplikasyonlar, maternal ve neonatal sonuçlara dair sistematik retrospektif (geriye dönük) analiz yapıldı.
Anahtar sonuçlar
Endometriozisli kadınların yaşlarının ve yardımcı üreme teknolojileri kullanımı sıklığının anlamlı derecede daha yüksek olduğu görülmüştür.
Endometriozisli kadınlarda gebelik süresi anlamlı derecede daha kısaydı.
Endometriozisli kadınlarda plasenta previa insidansı (sadece derin endometriozisli kadınlarda), hipertansiyon, sezaryen ve vakum kullanım sıklığı daha yüksek bulunmuştur.
Neonatal sonuçlar endometriozisli olan ve olmayan kadınlar arasında benzer bulunmuştur.
Çalışmanın kısıtlılıkları
Retrospektif tasarım olası seçim, tespit ve raporlama yanlılığına neden olmuş olabilir.
Bu çalışma endometriozis, özellikle derin endometriozis için yapılan cerrahi girişimleri dikkate almadı ve çalışmaya dahil edilen tüm hastalarda gebelik başlangıcından önce cerrahi ile birlikte optimal bir biçimde endometriozis çıkarımı gerçekleştiğini varsaymıştır.
Özet
Güncel literatür, hamilelik sırasında endometriozis komplikasyonlarının nadir olduğunu göstermektedir. Ancak, plasenta akreta (plasentanın uterus duvarında derin yerleşmesi), preterm doğum (doğumun normal zamanından önce gerçekleşmesi) ve sezaryen doğum olasılığında göz ardı edilemez bir artış bildirilmiştir. Endometriozisli kadınlarda gebelik oranlarının artması ile endometriozisin gebe kadınlar ve bebekleri üzerindeki olası etkilerini tam olarak anlamak gerekli hale geldi.
Uccella ve arkadaşları tarafından yapılan bu çalışma “endometriozisli kadınlarda maternal ve neonatal sonuçlar” üzerine odaklandı. Çalışma gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemlerde endometriozisli 118 gebe kadından elde edilen verileri analiz etti. Bu makale, Amerikan Perinatoloji Dergisi’nin Temmuz sayısında yayınlanmıştır.
Plasenta previa ve hipertansiyon, endometriozisli kadınlarda görülen rahatsızlıklar arasındaydı. Özellikle derin endometriozisi olan kadınlarda, plasenta previa sıklığı endometriozisi olmayan kadınlara kıyasla yaklaşık 20 kat daha yüksekti. Endometriozisli kadınlarda, endometriozis olmayan kadınlara kıyasla spontan doğum başlangıcı olasılığı daha düşük; sezaryen ve vakum kullanımı sıklığı daha yüksek görülmüştür.
Diğer tarafta, yenidoğan sonuçları endometriozisin mevcudiyeti ve konumundan etkilenmedi. Derin endometriozisli olgularda bile yenidoğanın sağlığı üzerinde olumsuz bir etki gözlenmedi. Çalışılan sonuçlar arasında doğum ağırlığı, 5. dakikada Apgar skoru, doğumda umbilikal arter pH’ı, pH <7 insidansı ve yenidoğan yoğun bakım ünitesi (NICU) ihtiyacı yer almaktadır.
Araştırmacılar, derin endometriozisi olan hastaların plasenta previada önemli ölçüde daha yüksek olmasına rağmen, endometriozisli kadınlarda gebelik sonuçlarının ve özellikle de yenidoğan sonuçlarının endometriozisi olmayan kadınların sonuçları ile aynı düzeyde olduğu sonucuna varmaktadır.
Kaynak Site: endonews.com
Çeviren: Stj. Dr. Ali İhsan NERGİZ
Osmanağa Mah. Osmancık Sok. Betül Han No:9 D:4 Kadıköy, İstanbul
Telefon: +90 532 515 69 99
Email: info@endometriozisdernegi.org