Anahtar Noktalar
Önemi:
Ne yapıldı?
Algoritma:
Yazarlar endometriozise giden aşağıdaki algoritmayı ek özellikleri ile beraber tanımlamışlardır. Böylece diğer ek tanılar göz önüne alınabilir:
Diğer taraftan,
Özet
“American Journal of Obstetrics and Gynecology” adlı dergide endometriozis tanısındaki zorluklar ve hastalığın kadın günlük yaşantısı üzerine etkisi hakkında yakın zamanda yayınlanmış bu makale California Üniveritesi San Diego (UC San Diego)’dan Agarwal ve arkadaşları tarafından yapılmıştır.
Yazarlar endometriozis hastalığının, ağrı ve infertilite gibi tanıyı 4 ile 11 yıl geciktirebilen belirsiz klinik semptomlarını içeren doğasına dikkat çekmektedir. ABD’de son yapılan toplum bazlı veriler reprodüktif çağda endometriozis tanısı alan 4 milyondan fazla kadın olduğunu göstermektedir. 10 endometriozis vakasından 6’sının tanı almadığı düşünüldüğünde tahmin edilen rakam 6 milyondan fazladır. Endometriozis tanısının altın standardı laparoskopik operasyon ve histopatolojik onaydır. Tanıda gecikme dünya çapında görülmektedir ve hastanın eğitim seviyesi, ağrı farkındalığı, doktor hasta ilişkisi, ilk muayene sonrası uzamış aralıklı kontroller ve laparoskopinin ertelenmesi ile yakın ilişkilidir.
Bunun ötesinde endometriotik lezyonların derinliği ve yerleşimi hastanın sözünü ettiği ağrı ile ilintili olmayabilmektedir ve temel iki semptom olan ağrı ve infertilite hastalığa özgü olmamakla beraber başka bir hastalığın yansıması da olabilmektedir. Hastalığa özgü biyolojik belirteç bulunmaması, hastalığın gecikmiş tanısını önlemek için, yazarları endometriozisin klinik tanımlamasına yönlendirmiştir. Bu makale endometriozisin klinik tanısına odaklanılması gerektiğine dair bir çağrı görevi taşımaktadır. Yazarlar ayrıca laparoskopinin tanı ve yönetimdeki yararının küçümsenmemesi gerektiğini, laparoskopik endometriozis tanısı için uzman görüşünün şart olduğunu ve laparoskopi ile ilişkili cerrahi riskin düşük olduğunu da eklemektedir.
Kaynak Site: endonews.com
Çeviren: Dr. Aslıhan DERİCİOĞLU
Osmanağa Mah. Osmancık Sok. Betül Han No:9 D:4 Kadıköy, İstanbul
Telefon: +90 532 515 69 99
Email: info@endometriozisdernegi.org